Written by 10:42 Destacada, Propostes, Sèries

‘Sex Education’: la sèrie que tomba tabús

Lauria Nunn retrata el món sexual i juvenil amb diverses històries impactants de joves que descobreixen la seva sexualitat amb empatia i humor.

Una proposta d’Omayma El Bouhassani.

El sexe és un tema fonamental pels adolescents en una etapa que comencen a experimentar-hi, però alhora la nostra societat el tracta com un tabú i això els genera por per la inexperiència i la vergonya a informar-se’n i preguntar. D’aquí el triomf de ‘Sex Education’, una sèrie a través de diferents personatges explora la sexualitat en el seu sentit més ampli per ajudar-los a eliminar tots aquests tabús. La primera temporada es va estrenar el 2019 i des de llavors s’ha convertit en un dels gèneres més vistos i d’èxit de la plataforma Netflix.

La sèrie aborda la sexualitat sense tabús dels adolescents, però també i encara que amb menys mesura, la dels adults. Ho fa a través de l’humor i la comèdia, explorant trames relacionades amb el consentiment sexual, l’assetjament, la identitat de gènere, la diversitat o les pressions socials. ‘Sex Education’ explica la vida adolescent sense tal com és i fuig de la perfecció. A més, també de la pubertat, les relacions familiars i d’amistat, la salut mental, les drogues, els estereotips de gènere o l’autodescobriment, entre d’altres. Com que és un film que engloba tantes perspectives i té una àmplia varietat de personatges de diferents perfils, qualsevol l’espectador pot connectar i sentir-se identificat amb un dels protagonistes. La sèrie reforça la idea que ningú és perfecte i això atrapa: fa que la sèrie sigui més humana.

L’estrena de l’última temporada

Aquest any s’ha estrenat a Netflix la quarta i última temporada de ‘Sex Education’ que adquireix un enfocament diferent perquè els protagonistes entren en una etapa més adulta: la universitària. Als nous capítols s’aborden temes nous com la mort, les relacions tòxiques i a distància o la religió. Una novetat que també es tracta és la maternitat i la depressió postpart. Això últim es fa a través de la doctora Jean (interpretat per Gillian Anderson), que a la sèrie és la mare de l’Otis (interpretat per Asa Butterfield), el màxim protagonista de la trama. Aquesta narrativa aconsegueix que l’espectador empatitzi amb la doctora i sigui conscient dels punts àlgids i febles que pot tenir la maternitat.

En aquesta temporada, els personatges s’enfronten a reptes encara més complexos, on han d’assumir nous rols i noves formes de pensament que encara no havien conegut. L’Otis continua sent el terapeuta sexual de la universitat (com ho feia en les anteriors temporades des de l’institut), però es troba amb diverses complicacions i una d’elles és personal. Rau precisament en el problema que experimenta la seva mare, a qui li és difícil assumir la maternitat a soles i a qui li comença a trontollar l’estabilitat mental. A més, la seva parella la Maeve (interpretada per l’actriu Emma Mackey) se’n va als Estats Units a estudiar literatura i han de convertir una relació novella en una a distància.

Un altre personatge primordial en la sèrie és l’Eric (interpretat per Ncuti Gatwa), un noi gai i el millor amic de l’Otis, que creu en la fe cristiana, però ha de fer front a què aquesta el rebutgi per la seva orientació sexual. Qui també adquireix importància és la Ruby (interpretada per la Mimi Keene), que fins ara tenia un paper més secundari dins la sèrie. En les anteriors temporades, té una relació amb l’Otis, però acaba malament perquè el noi està enamorat de la Maeve des del primer moment. En aquests últims capítols, adopta una actitud més pròxima i comprensiva i ajuda a l’Otis a superar els seus reptes personals i socials.

‘Sex Education’ és la sèrie del segle XXI en què cap tema és tabú i tot es tracta amb empatia, valentia i amb sentit de l’humor. Tot i que els personatges habituals creixen i es van desenvolupant, també n’apareixen de nous que engloben noves mirades i personalitats.

Un repàs per les primeres temporades

La primera temporada d’aquesta sèrie tan popular a Netflix introdueix als espectadors el protagonista, l’Otis, com un adolescent intel·ligent, però tímid que viu amb la seva mare, la Jean, que és terapeuta sexual. L’Otis i la seva amiga Maeve, aprofitant l’avinentesa de la professió de la seva mare i el coneixement (no pas experiència) que té el noi sobre el sexe, decideixen obrir una clínica d’assessorament sexual secreta a l’institut per ajudar els seus companys a navegar per les complexitats de la sexualitat i les relacions. La temporada se centra en les seves experiències, amb errors i èxits, i evidencia la falta que fa als adolescents tenir algú de confiança a qui fer consultes sexuals.

La Maeve i l’Otis de ‘Sex Education’. (Fotografia: Wallpapers)

En la segona temporada, els personatges principals segueixen evolucionant. L’Otis i la Maeve continuen amb la seva consulta d’assessorament sexual a l’instiut i enfronten noves situacions. L’Otis es troba en una relació amb l’Ola (interpretat per Patricia Allison), mentre que la Maeve comença a sortir amb l’Isaac (interpretat per George Robinson). Aquesta temporada explora temes més enfocats en la diversitat sexual, l’amistat, la família i els dilemes morals.

Per últim, durant la tercera temporada, els personatges continuen el seu viatge a través de l’adolescència i les relacions. L’Otis i la Maeve han de ser valents i atrevir-se a ser sincers amb el que senten l’un per l’altre, mentre continuen treballant junts en aquesta consultoria secreta que tenen muntada a l’institut. A més, s’introdueixen nous personatges i les dinàmiques del grup canvien, creant nous conflictes i oportunitats d’aprenentatge. Un altre dels personatges principals de totes les temporades és l’Eric, que experimenta el rebuig social per la seva condició d’homosexual.

‘Sex Educations’ és una sèrie que, produïda per Eleven Film i ambientada en una escola fictícia d’Anglaterra entre les dècades dels 1980 i 1990, gira entorn de la sexualitat i els seus tabús per explorar i explicar temes rellevants en la vida adolescent d’una manera entretinguda i sovint commovedora. La sèrie ha estat ben rebuda per la crítica, i també com hem dit pels espectadors de Netflix, per la seva representació sense tabús de la sexualitat i les relacions íntimes en l’adolescència.

Autor

(Visited 19 times, 1 visits today)
Etiquetes: Last modified: 16 de novembre de 2023
Close