Written by 12:50 Destacada, Mirades

Glaçant gustos inimaginables

Una crònica d’Omayma El Bouhassani.

Eulàlia Sirvent és la tercera generació al capdavant del negoci familiar de la gelateria XixoVic, fundada el 1944 per Lola Llorens i Faniel Sirvent. Des de fa 9 anys, la gelatera capitaneja conjuntament amb el seu marit i la seva tieta l’obrador familiar que diu que és el seu lloc “preferit” des d’on treballar. Als seus 49 anys, Sirvent no té clar a què es vol dedicar, però en aquest cas l’ofici l’ha trobat a ella i l’instint familiar de gelatera l’ha fet posar mans a l’obra mentre es manté oberta a possibilitats.

La seva feina es concentra a la cuina dels gelats: l’obrador que XixoVic té al carrer Nou de Vic. És un espai on la imaginació flueix i s’hi elaboren gelats de gustos inimaginables com el de formatge de cabra amb selva negra, el de mel i mató amb avellana caramel·litzada o el de ratafia. En total, n’elaboren de 35 gustos diferents per terrines i cucurutxos, 15 en barra i 8 en gelats de pal. I no només es caracteritzen per la gran varietat de gustos, sinó que són l’única gelateria de Vic en aquestes barres de gelat. Ho fan perquè Sirvent pensa que són gelats en un format “molt vintage” que, diu, “s’ha perdut en altres negocis”.

Elaboren 35 gustos diferents de gelat per terrines i cucurutxos, 15 en barra i 8 en gelats de pal

La gelateria sempre intenta tenir novetats a la botiga. Per desenvolupar nous gustos, agafen de referència les peticions dels clients per intentar elaborar-ne  d’aquell sabor més endavant. “Ens apuntem els sabors que ens demanen a la botiga per tenir idees per la temporada següent. El gelat de Lotus, per exemple, és una nova incorporació i ha sigut molt ben rebuda”, diu la gelatera.

Per aconseguir elaborar gelats de sabors tan exòtics, també es necessiten ingredients de bona qualitat. “La qualitat és la base per garantir que el producte final sigui bo. Si només busques l’opció barata, això reflecteix negativament en els gelats”, assegura Sirvent. La restauradora remarca que sempre intenten fer servir productes locals i de quilòmetre zero. D’entre tot el que fan servir, Sirvent confessa que el mango, les maduixes i les avellanes són els seus ingredients preferits. Ho explica mentre es menja compulsivament grapats d’aquests fruits secs acabats de torrar a l’obrador.

L’obrador

I és que és impossible que no se’t desperti la gana. Només d’entrar en aquesta fàbrica de productes glaçats, un fort aroma dolç t’inunda les fosses nasals. És la flaire barrejada d’avellana i ametlla torrada amb caramel desfet. A fora, fa un dia calorós de primavera que també ja fa olor de gelat per l’estiu que és a tocar.

L’espai d’obrador es divideix en dos pisos. A la planta baixa, estan preparant el crocant per les barres de gelat que després venen a la plaça Major de Vic. De sabor dolç i textura cruixent, a XixoVic només se n’elabora tres dies l’any i s’emmagatzema per disposar-ne tota la temporada. És la llaminadura preferida de Sirvent, que explica que són “els únics gelaters en cuinar aquest ingredient”, un tret distintiu que la fa sentir “orgullosa de l’atenció al detall” que ofereixen.

Eulàlia Sirvent, omplint una terrina de gelat a l’obradir de XixoVic. (Fotografia: Omayma El Bouhassani)

Mentre mostra l’obrador, pugem al primer pis amb un ascensor de color groguenc que recorda al del logotip de l’empresa. Allà, hi ha un munt de màquines per fer gelats, orxata o triturar ingredients; neveres; congeladors i un taulell d’elaboració enorme, on avui hi reposen els fruits secs acabats de coure.

A la sala, hi ha una única porta que condueix a l’habitació del congelador, on hi guarden tots els gelats acabats d’elaborar. Aquí és on es preserven els gustos congelats a Vic, abans de ser traslladats a la gelateria. Les persones que treballen en aquest espai són les encarregades de capturar els gustos, d’emprar les màquines perquè expulsin el gel cremós, pentinar-lo amb espàtules i confinar-lo dins de terrines grans, a punt per ser distribuït.

Millor polo del món

XixoVic pot presumir d’haver creat el millor polo del món. Un gelat de gerds amb gelatina de maracujà i albercoc infusionat amb farigola i camamilla, que va ser premiat el primer trimestre del 2024 al concurs gelater d’àmbit estatal a Madrid.

XixoVic pot presumir d’haver creat el millor polo del món

La sang gelatera que recorre per les venes d’Eulàlia Sirvent, la va impulsar a participar-hi per optar al títol de Millor Polo al Campionat Estatal de Gelateria. Hi competia amb tres proves en les quals es valora l’excel·lència i la creativitat.

En la primera prova, es demanava crear una cubeta de gelat utilitzant la xixona com a ingredient principal i afegint un altre gust opcional. Sirvent va escollir combinar-ho amb un gelat de formatge de cabra i un altre de pera amb gelatina de figues, acompanyat d’una galeta crumble per “aconseguir sabor i textura”.

Un bol ple de gelats de pal a l’obrador de XixoVic. (Fotografia: Omayma El Bouhassani)

En la segona part es volia que fessin un pastís amb total llibertat. Sirvent va elaborar-lo amb gerds i xocolata, com a ingredients estrella. En concret, va fer servir gelatina de gerds i dos gelats: un d’ametlla amb mel i xocolata i un altre de xocolata amb gerds. I la decoració no va ser menys; va banyar la creació amb xocolata i trufes i ho va acompanyar amb un crumble de xocolata al voltant. Malgrat la seva confiança en aquesta creació, el pastís de la vigatana va rebre una puntuació baixa. Tot i això, considera que va ser “una experiència més per aprendre”.

Plaer glaçat

Fora dels concursos, tot el que creen i elaboren es ven a la plaça Major de Vic. Són les dotze del migdia i la Gelateria es troba en plena efervescència. Les taules exteriors, plenes de famílies amb infants que degusten apressadament gelats, orxates i granissats, enmig d’una aura estival que omple l’ambient de riures i alegria.

A l’interior, tres noies amb uniformes de camisa blanca i blava treballaven i preparaven els característics gelats. La llum groguenca que il·lumina l’espai (color corporatiu de l’establiment) es reflecteix en un gran mirall que n’amplia la sensació de calidesa. Tres taules buides esperen nous clients en un local petit però ple de vida i claror.

La gelateria de XixoVic a la plaça major de la capital osonenca. (Fotografia: Omayma El Bouhassani)

Amb l’entrada de l’estiu, les cues a les portes de la gelateria XixoVic cada cop són més llargues. S’hi amunteguen locals i visitants que intenten defugir de les altes temperatures refrescant-se per dins amb un gelat. Els clients hi degusten les creacions d’aquesta temporada, omplint-se el paladar de gustos exòtics: el toc de plaer glaçat.

Autor

(Visited 3 times, 1 visits today)
Etiquetes: Last modified: 27 de juny de 2024
Close