Un reportatge de Teia Miralles Cruanyes.
El Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH) és una infecció que s’adquireix a través de la sang i per transmissió sexual. Les primeres dades que recull el Departament de Salut daten del 2001, quan es van diagnosticar 800 casos. El VIH produeix afectacions lleus a la salut comparables a un refredat, però si no es detecta a temps i no es tracta, acaba desenvolupant el Virus d’Immunodeficiència Adquirida, conegut popularment com la sida.
Aquesta malaltia va ser diagnosticada per primer cop a Catalunya l’any 1986 amb 200 casos, segons dades del Departament de Salut. Les últimes dades de persones amb sida recollides per l’Idescat són del 2014 i revelen que hi havia 17.346 persones al territori amb aquesta afectació. D’aquestes, 13.938 eren homes i 3.408, dones.
Els símptomes de la sida apareixen després d’estar entre deu i quinze anys infectat de VIH
Els símptomes de la sida apareixen després d’estar entre deu i quinze anys infectat de VIH. Si el virus adquirit és molt agressiu, és possible que apareguin afectacions passats vuit anys. Quan el virus es comença a manifestar, la simptomatologia és semblant a la d’una grip. També provoca pèrdua ràpida de pes, tendència a adquirir infeccions i cansament general, entre d’altres.
Un dels problemes que afecta el diagnòstic d’aquesta malaltia és la falta d’hàbit de la societat, que tendeix a no fer-se proves per detectar-lo. Aquestes es fan en centres especialitzats, com és el cas d’Actuavallès, que és present a Sabadell, Granollers, Terrassa i Manresa. Nascut el 1993, es dedica a conscienciar a la gent perquè incorpori les proves del VIH a les seves revisions mèdiques i ho fa a través d’un cribratge; unes proves ràpides amb reactius que si donen positiu requereixen una analítica més extensa al laboratori.
La Júlia Collignon Simó i l’Elena Griñan Torrer són dues tècniques que treballen en aquest centre del Vallès. Expliquen que sense la prova, les persones es poden adonar al cap d’una dècada que estan infectades. I en aquell moment, les defenses són tan baixes, que la malaltia és més difícil de tractar. “Actualment, la prova del VIH és específica i nosaltres treballem perquè es converteixi en genèrica i arribi a persones amb diferents realitats socioeconòmiques”.
“Actualment, la prova del VIH és específica i nosaltres treballem perquè es converteixi en genèrica i arribi a persones amb diferents realitats socioeconòmiques”
Júlia Collignon Simó i Elena Griñan Torrer, tècniques d’Actuavallès
A més, insisteixen en el fet que detectar-ho a temps et permet tenir el VIH molt controlat i fer vida normal. I és que, segons afirmen les tècniques d’Actuavallès, avui dia hi ha un control molt rigorós de la càrrega viral. “Quan una persona està en tractament, en sis mesos s’elimina la majoria de la càrrega viral. Aquesta és la part infecciosa, el que faria que hi hagués una transmissió, així que la persona deixa de ser un transmissor del virus”. Especifiquen que una càrrega indetectable és una càrrega intransmissible.
Segons explica l’organització dels Centres pel Control i la Prevenció de Malalties, hi ha tres tipus diferents de proves per detectar el VIH. El primer d’aquests mètodes busca anticossos en sang o al líquid bucal. El segon també detecta antígens, però només els cerca en sang. Ambdós permeten obtenir els resultats en 30 minuts o menys. L’última prova es fa a través de l’anàlisi d’àcid nucleic i els resultats poden tardar diversos dies.
L’estigma del VIH
Segons Collignon i Griñan, els prejudicis socials sobre el VIH es deriven de la desinformació general. Les tècniques consideren que si la informació arribés a tothom, no hi hauria prejudicis. Asseguren que per combatre l’estigma social, és necessari que la persona tingui clara quins són els seus drets. “També té molt a veure com va començar el VIH, que es relacionava amb els homosexuals”, expliquen. I afegeixen: “Encara hi ha una part de la població que continua jutjant i etiquetant aquests grups de persones”. A més, detallen que s’estigmatitza la població gai i les treballadores sexuals, com si fossin els únics que patissin la malaltia.
Lisandro Moisés Enrique, de 47 anys i nascut a Argentina, viu amb VIH des del 1994 i es dedica a fer visible el virus per les xarxes socials. Treballa en un centre fent proves per detectar malalties de transmissió sexual en especial a homes homosexuals i dones transsexuals. També forma part de grups de suport per a gent que acaben de ser diagnosticats.
A Moisés li van detectar el virus quan tenia 18 anys, després que es fes la prova. Al principi, el van diagnosticar dins del grup de “controladors d’elit”, que representa un baix percentatge dels afectats. Es tracta de les persones que poden controlar el virus sense haver de prendre medicació. Actualment, el VIH ha evolucionat, i s’ha de medicar per fer vida normal.
“Encara em fa por que em jutgin pel meu diagnòstic”
Lisandro Moisés Enrique
“Encara em fa por que em jutgin pel meu diagnòstic”. Lamenta la falta d’empatia que diu que el fa sentir diferent. Els primers prejudicis que recorda haver rebut van ser fa tres anys, coincidint amb l’arribada a Barcelona; afirma que fins i tot se sentia jutjat pels metges. Així i tot, expressa que en el seu dia a dia, el VIH no l’afecta negativament. “Sí que hi ha hagut limitacions en algun moment de la vida, però ara hi convisc sense cap problema”.
Mètodes de prevenció
Les expertes d’Actuavallès alerten que l’únic mètode de prevenció del VIH no és el preservatiu. Detallen que hi ha altres maneres per mantenir una sexualitat sana. Collignon i Griñan donen importància a portar un control rutinari de les malalties infeccioses de transmissió sexual (ITS) fent-se les proves. També, insisteixen en la necessitat de comunicar-se obertament amb la parella, en especial, quan es tracta d’aspectes de salut.
Des d’Actuavallès remarquen que és important conèixer altres mètodes com és el cas de la profilaxi preexposició (PrEP). Aquest tractament prevé una possible infecció del virus, després d’haver-hi tingut contacte a través de relacions sexuals o per injectar-se drogues. Un altre mètode és la Profilaxis Post Exposició (Post o PEP), que actua si fa menys de 72 hores que s’ha estat en contacte amb una persona amb VIH. Aquest tractament se subministra des d’urgències hospitalàries: durant quatre setmanes s’han de prendre antiretrovirals i després s’ha de fer un seguiment hospitalari de sis mesos per comprovar que la persona no s’ha infectat.