Written by 09:23 Destacada, Mirades

Teixits reciclats que reneixen convertits en col·leccions de moda

Una crònica de Paula Saavedra Egea.

Per a la majoria de persones, la forma més senzilla d’expressar-se és el llenguatge oral. Per a Miriam Ponsa, una dissenyadora manresana de tèxtils, això no és així. “No m’expresso gaire bé verbalment; l’escrit i l’artístic són el meu millor llenguatge”, confessa. Ho fa a través de la moda que, diu, és la seva “forma de vida”. Una forma de vida que l’ha portat a crear una marca de roba homònima.

Els seus dissenys es caracteritzen per fer-se a partir de teixits reciclats (poc utilitzats per confeccionar roba) i per combinar tècniques artesanals amb les modernes. A més, dona una segona vida als retalls que s’obren d’altres confeccions i acabarien llençant-se. Les seves col·leccions es produeixen íntegrament a Catalunya i es dissenyen pensant en dones que valorin “la comoditat i l’elegància”. 

La besàvia hi feia vetes al segle XIX

Ponsa les dissenya des de l’antiga fàbrica familiar, regentada en un inici per la besàvia que hi feia fils i vetes a finals del segle XIX. De quan va posar-hi els peus per primer cop, recorda “moltes coses concretes”, però sobretot “l’olor d’oli i la música dels telers”. Quan va decidir instal·lar-hi el seu taller, l’any 2000, feia cinc anys que l’espai romania buit. Avui, hi tornem a ser per compartir una conversa en aquesta nau que, per ella, és “absolutament inspiradora”. La dissenyadora manresana està convençuda que els seus avantpassats “hi són” per ajudar-la.

Ponsa dissenya des de l’antiga fàbrica familiar, regentada en un inici per la besàvia que hi feia fils i vetes a finals del segle XIX

L’estudi té un sostre molt alt i està dividit en diversos espais. El primer amb què et topes, només d’entrar és una sala molt àmplia, on hi ha una taula de fusta quadrada amb ordinadors a sobre. Al costat dret, hi ha una estanteria plena de discos i llibres, amb una bateria al davant. I a l’esquerra, a través d’una finestra enorme, es cola un potent raig de llum que il·lumina quatre maniquins preparats per lluir les noves col·leccions. 

Sílvia Balcells (patronista de la marca) i Miriam Ponsa al taller de Manresa. (Fotografia: Cedida per Miriam Ponsa)

El segon espai està ple de màquines de cosir i d’un plòter, que eren de la fàbrica familiar i que actualment estan en desús perquè la producció de la marca Miriam Ponsa es fa des d’altres tallers de Catalunya. Instal·lats al mig de la sala, aquest plòter que imprimer els patrons de les col·leccions ocupa gairebé tot l’espai disponible. Una porta a mà dreta condueix a l’última sala del taller; és la més petita. Des d’aquí, s’efectuen tots els enviaments de les compres que es fan en línia i també es preparen les comandes.

El grup que treballa a la fàbrica és reduït; només el conformen quatre persones que es divideixen la feina. L’única que dissenya és Miriam Ponsa, que està a càrrec de la part creativa de la marca. La resta de l’equip s’encarrega d’altres tasques com el patronatge i la confecció de la primera peça de cada disseny, la comunicació i distrubució de la marca o l’atenció al client.

Les col·leccions es creen amb el suport d’altres tallers instal·lats arreu del territori. Des de Sabadell i Barcelona, ​​els proveeixen del teixit. En un taller a Tous es talla cadascuna de les peces i en un altre de Guissona, es confeccionen. Al taller de Castellar, s’hi tenyeixen i es renten els articles que ho requereixen i de nou des de Sabadell, es planxen.

L’única botiga física de la marca, on els clients poden veure les peces. (Fotografia: Cedida per Miriam Ponsa)

Roba confeccionada amb teixits reciclats

La marca Miriam Ponsa es caracteritza per tallatges oversize aptes per a qualsevol situació i per estar còmodes. “Mai deixem la nostra filosofia, són peces amples i molt còmodes que es poden portar de forma elegant”, relata la dissenyadora. I afegeix: “Fem roba que sigui elàstica i tingui la llibertat de moviment que la dona necessita.”

“En col·laboració amb enginyers tèxtils, hem desenvolupat un teixit amb un percentatge molt elevat de roba reciclada”

Miriam Ponsa, dissenyadora

Miriam Ponsa treballa amb teixits residuals. “Cada vegada estem utilitzant més teixits d’estoc que sobren a empreses del territori”, detalla. A més, fa dos anys que ha apostat per utilitzar teixits reciclats del territori: “En col·laboració amb enginyers tèxtils, hem desenvolupat un teixit fet, no al 100% perquè no ha estat possible, però amb un percentatge molt elevat de roba reciclada”.

Pacte Moda Circular

En aquesta línia, Ponsa forma part del ‘Pacte de la Moda Circular’; es tracta d’un acord entre institucions i empreses de Catalunya sobre la utilització de teixits reciclables a la indústria. L’objectiu principal d’aquest pacte, tal com ella mateixa descriu, és “aconseguir reduir els residus tèxtils, aplicant canvis a l’hora de confeccionar i produir les peces”, com la manresana posa a la pràctica amb la seva firma.

Ponsa forma part del ‘Pacte de la Moda Circular’ per reduir els residus tèxtils

La iniciativa funciona distribuïda en petits grups de treball, que s’especialitzen en diferents problemàtiques. Ponsa, per exemple, està apuntada al d’Eco-disseny i sensibilització; d’aquí és, precisament, d’on sortirà el missatge entorn del qual girarà la nova col·lecció del 2023.

Inspiració

La dissenyadora centra els seus dissenys entorn d’elements de denúncia i conscienciació social, però també les planteja com “homenatges cap a les dones” o per ressuscitar records d’experiències viscudes. “La majoria dels temes que inspiren les meves col·leccions són autobiogràfics”, diu. Una narrativa que es plasma en unes col·leccions molt característiques i fàcils de reconèixer.  

Miriam Ponsa al seu taller (Fotografia: Cedida per Miriam Ponsa)

Les col·leccions de Miriam Ponsa sempre volen transmetre un missatge a través de les peces de roba. L’any passat es va basar en el concepte ‘Activistes pels drets humans’; li va posar aquest nom per “donar veu i visibilitzar a les persones que són un exemple”. Les d’aquest 2023 giraran entorn del concepte “reduir”, una de les tres “r” que completen les paraules “reutilitzar” i “reciclar”. L’objectiu, segons detalla Ponsa, és “sensibilitzar i conscienciar sobre els nostres residus tèxtils a la societat, per intentar reduir el consum”.

No generar estocs

El pre-order és la compra anticipadament d’un producte, en aquest cas peça de roba, que encara no està produïda. Ponsa utilitza aquest model des de fa dos anys a causa de la pandèmia. Afirma que “és la millor manera de no generar estocs perquè s’esquiva la sobreproducció”. La manresana aclareix que no fan “res a mida, simplement són tirades curtes amb encàrrec previ” que, un cop comprades, es confeccionen i s’envien a casa al cap d’unes sis setmanes.

“Renunciem al model de sobreproducció i fomentar el consum perquè els nostres clients facin compres pausades i reflexives”

Miriam Ponsa, dissenyadora

A més, la seva marca es caracteritza per fer venda de proximitat. De botiga física només en tenen una, que està situada a la Plana de l’Om de Manresa i allà és on els clients poden anar a veure les peces per escollir si voldran encarregar-ne o no la seva confecció. “Renunciem al model de sobreproducció i fomentar el consum perquè els nostres clients facin compres pausades i reflexives”, detalla Ponsa, que afegeix que “és un compromís social i mediambiental” que han adquirit.

La seva pròxima col·lecció es presenta en passarel·la a Sant Just Desvern el 27 d’abril.

Autor

(Visited 14 times, 1 visits today)
Etiquetes: Last modified: 29 de maig de 2023
Close