Written by 07:26 Destacada, Propostes, Sèries

Els anys del “showtime” i l’època daurada dels Lakers

La sèrie “The Winning Time: The Rise of the Lakers” narra l’immediat i gloriós ascens de la dinastia de Los Angeles Lakers després que Jerry Buss adquirís l’equip de l’NBA el 1979.

Una proposta d’Arnau Gomez Marmi.

La ficció, dirigida per Adam McKay juntament amb John C. Reilly i Jason Clark, explica la vida professional i personal dels integrants de Los Angeles Lakers durant la dècada del 1980. Aquesta franquícia americana és una de les dinasties més venerades i dominants de l’esport; i un equip que va definir una era, tant dins com fora de la pista.

La irrupció de Jerry Buss a l’NBA va ser un punt d’inflexió en la història dels Lakers i, en general, en la forma d’entendre l’esport als Estats Units. Buss, un carismàtic empresari del sector immobiliari i doctor en química, va adquirir els Lakers l’estiu del 1979 per 67,5 milions de dòlars.

La sèrie d’HBO està inspirada en el llibre de Jeff Pearlman, Showtime: Magic, Kareem, Riley and the Los Angeles Lakers. McKay estén el capítol pilot fins al quart episodi de The Rise of the Lakers, que és el moment exacte on comença la temporada 1979-1980 de l’NBA. En els primers quatre episodis, la ficció se centra a explicar com Buss va comprar els Lakers i la reestructuració de plantilla que hi va fer.

Els antecedents dels anys daurats 

A finals dels anys setanta, els Lakers eren una contraposició del que representava Los Angeles. La franquícia i la seva àrea metropolitana es movien a ritmes totalment diferents. L’equip de la ciutat “showbusiness” no era gens espectacular; era més aviat previsible. Les consignes de Jerry West, entrenador de la franquícia del 1976 al 1979, eren buscar a Kareem Abdul-Jabbar al pal baix perquè anotés. Una aposta segura que va resultar efectiva, tenint en compte que l’ex pivot dels Lakers és el màxim anotador de la història de l’NBA, competició que ha guanyat sis vegades. Abdul-Jabbar és, de fet, un dels millors jugadors de tots els temps.

Esportivament, l’etapa de West com entrenador dels Lakers no va ser del tot dolenta. Durant els seus anys com a tècnic, la llegenda i actual silueta de logotip de l’NBA, va aconseguir classificar l’equip pels play-offs i arribar a unes Finals de Conferència, on la franquícia de LA va caure eliminada davant dels Portland Trail Blazers de Bill Walton.

L’inici de l’era del “showtime

L’objectiu de Buss era que el ritme frenètic de Los Angeles s’adeqüés a l’equip que acabava de comprar. Per això, el magnat, fugint dels consells esportius Lakers, va decidir que el futur de la franquícia havia de passar per les mans d’un jove anomenat Earvin Johnson, més conegut pel sobrenom de “Magic”, i així va ser.

En la primera posició del Draft del 1979, els Lakers van seleccionar a un jove de Lansing, amb un talent indubtable i amb un somriure contagiós. Magic, tot i fer uns números brillants a la Universitat de Michigan, era un perfil de jugador atípic, ja que amb una estatura de 2,06 metres jugava en la posició de base. Era capaç d’anotar, d’assistir, d’agafar rebots, defensar, córrer al contraatac i dirigir l’equip amb una facilitat al·lucinant, un fet insòlit i una anomalia per a un jugador amb les seves característiques físiques.

Tràiler de la sèrie The Winning Time: The Rise of the Lakers

Així doncs, amb l’arribada de Magic Johnson comencen els anys del “showtime” i l’època daurada als Lakers. La primera temporada de The Rise of the Lakers explica el transcurs de la temporada 1979-1980 a la franquícia, l’adequació de Magic a l’equip, la seva relació amb l’estrella de la plantilla Kareem Abdul-Jabbar i la renúncia de Jerry West a seguir com a entrenador abans de començar la temporada. També es posa en funcionament una nova forma d’entendre el bàsquet i un nou model de negoci que rodeja aquest esport, implementat per aquesta dinastia.

La gerència de Los Angeles va convertir el basquetbol en un autèntic espectacle; estrelles de Hollywood assegudes a primera fila del pavelló i shows inversemblants, en els descansos i en els temps morts. El públic que assitia als partits al The Forum, l’estadi dels Lakers, tenia la sensació d’anar a veure molt més que un partit. L’entreteniment era constant i no hi havia temps per avorrir-se. Buss va posar la primera pedra en un model de negoci que van seguir les altres franquícies de l’NBA i les altres grans lligues americanes, com la de futbol americà o la de beisbol.

D’altra banda, la sèrie té la capacitat de transgredir l’esport i no defuig tractar problemàtiques socials vigents de l’època en la qual està ambientada la ficció com el racisme, el consum de drogues a les plantilles de l’NBA o l’aparició del VIH. McKay, Reilly i Clark han aconseguit dibuixar i plasmar la societat de LA de principis dels anys vuitanta a través de les vivències dels protagonistes de The Rise of the Lakers.

Molta ficció i poc rigor 

Abans de l’inici de cada episodi la sèrie recalca que és una ficció, que els seus diàlegs i les seves històries estan adulterades. És més, en la redacció del guió i en la seva documentació no hi va participar cap protagonista de la sèrie, una decisió estranya si es pretén explicar quelcom amb rigorositat. Com era d’esperar, The Rise of the Lakers no ha agradat gens als seus protagonistes. És innegable no afirmar que els mostren com els ídols que van ser, però la direcció no descuida els aspectes més polèmics i obscurs de la seva vida personal, fent-ne un èmfasi excessiu en certes ocasions.

Jerry West és un dels personatges que surt més desafavorit a la sèrie. La llegenda de l’NBA, a través d’una carta, ha exigit una rectificació i una disculpa pel tracte cap a la seva persona a la sèrie. En el document, també hi ha declaracions d’altres llegendes de la franquícia com Adbul-Jabbar o Mitch Kupchak, afirmant que West no es comportava tal com es detalla a la ficció. Per la seva banda, quan a Magic Johnson li van preguntar per la minisèrie va declarar: “Ni l’estic esperant ni la penso veure”.

The Winning Time: The Rise of the Lakers és el contingut ideal per a tots aquells fanàtics de l’NBA que es queden desperts fins a altes hores de la matinada i després busquen mil i una excuses per no anar a la feina. La ficció difícilment enganxarà a una persona per les històries més íntimes i personals dels seus protagonistes. És oficial que hi haurà una segona temporada, però no se sap quins episodis de la dinastia dels Lakers tractarà. El que sí que és segur és que el “showtime” estarà garantit! 

Autor

(Visited 74 times, 1 visits today)
Last modified: 2 de juny de 2022
Close