Written by 07:31 Destacada, Mirades

Un regal per La Cova de Sant Ignasi de Manresa

El recinte obre les portes per lluir els nous mosaics de l’artista Marko Rupnik, que formen part de la renovació que s’ha fet al centre espiritual

Una crònica de Guilllem Perramon.

Impressiona. Amb timidesa, entro dins del claustre. Hi ha tant a observar que l’acció natural i conseqüent és callar i dedicar tots els sentits a admirar les parets. M’he de recordar que estic fent un reportatge i que he de fer fotos per deixar constància del què he vist i complementar les meves descripcions. Però amb el primer flaix de la càmera me n’adono que la fotografia no li fa justícia. I ara diré allò que acostuma a fer tanta ràbia, però que sovint sol ser cert. S’ha de viure, aquesta obra d’art s’ha de veure en persona.

Si hi ha tres símbols arquitectònics de Manresa que omplen d’orgull els manresans, aquests són: La Seu, El Pont Vell i La Cova de Sant Ignasi. Com a manresà, no hi ha res que em faci sentir més a casa que tornar a veure les tres estructures que t’obren les portes de Manresa i et diuen, ben tornat!

Són edificis que formen part de l’imaginari col·lectiu, i que reben l’estima de tota la ciutat. Per això, la seva renovació o modificació és difícil d’afrontar, ja que canviar quelcom que ja és estimat, sempre és una tasca arriscada.

La Cova de Sant Ignasi s’ha renovat, i per alegria dels manresans, la seva remodelació no ha decebut ningú.

La part més visible de la remodelació són els nous mosaics, situats a les capelles laterals de La Cova. Hi ha un total de 8 estances, i cada una d’elles té tres parets on estan situades les noves obres. Comencen des del terra i s’uneixen amb la paret creant una corba, evitant l’angle de noranta graus que normalment uniria les dues parts de l’estructura. D’aquesta forma s’aconsegueix donar una sensació d’unió entre la part més antiga i la part reformada de La Cova. De fet, les dimensions, la col·locació i la il·luminació dels mosaics fan que la part nova i remodelada complementi la part antiga, i genera una harmonia que porta a pensar que aquestes parets van ser construïdes per aquests mosaics. Conviden el visitant a entrar i gaudir d’una experiència única.

En l’obra hi ha representades diverses escenes de la Bíblia, carregades de personatges, detalls i símbols interpretatius.

La creació d’aquests mosaics van ser encarregada a un mosaïcista reconegut internacionalment, Marko Rupnik, procedent d’Eslovènia.

Rupnik és conegut pel seu treball en mosaics arreu del món, entre ells els de la Capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic a la Ciutat del Vaticà, els de l’església de San Giovanni Rotondo o els de la Catedral de l’Almudena de Madrid.

Segons explica LLuís Magrinyà, director de La Cova de Sant Ignasi de Manresa, quan l’obra es va finalitzar, Marko Rupnik va declarar: “això és l’obra de la meva vida, ara ja em puc morir”.

L’artista també ha sigut l’encarregat de dissenyar la nova il·luminació de La Cova. Les antigues llums amb forma d’aranya que penjaven del sostre han sigut substituïdes per unes làmpades elegants i efectives que il·luminen l’estança, atorgant importància als altres elements del santuari. A més a més, també s’ha instal·lat una fila de leds situats a la part superior de l’edifici, que ajuden a omplir la sala de llum sense molestar visualment, ja que, gràcies a la seva posició estratègica, queden ocults darrera de les parets de La Cova.

La presentació dels nous mosaics és una de les novetats que s’han dut a terme per preparar La Cova per l’any Ignasià. L’any 2022 farà 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, l’any 1522. S’espera que aquest conjunt de remodelacions atreguin més visitants que estiguin interessats a veure l’església.

Pel mateix motiu, també es vol reformular l’entorn del santuari per tal de donar més importància als vianants i adequar l’ambient als nous visitants. El pla és reduir la presència de vehicles als voltants, ja que antigament l’entrada de La Cova es trobava rodejada per una zona d’aparcament. D’aquesta manera es pretén que hi hagi un espai més ample per aquells que vulguin admirar i visitar l’església.

D’aquesta forma, s’espera un major nombre de visitants a la ciutat. Però, a més a més, també és una excusa genial per tal que les noves generacions de manresans redescobreixin un dels emblemes de la ciutat.

La Cova obre un altre cop les portes al públic amb un interior completament renovat. Uns mosaics nous vesteixen les parets laterals del centre d’espiritualitat. La llum emergeix dels mosaics, i il·luminen una Cova completament nova i moderna.

Lluís Magrinyà explica que quan li va proposar aquesta feina a Marko Rupnik, ell va respondre: “em feu un regal”, referint-se a l’oportunitat de fer un mosaic per La Cova de Sant Ignasi. Però havent vist el resultat de la seva obra de forma personal, no hi ha cap dubte, qui ha rebut el regal és Manresa.

Autor

(Visited 111 times, 1 visits today)
Etiquetes: , , Last modified: 19 de juliol de 2021
Close