Written by 11:01 Llibres, Propostes

Descobreix-te com a entrenador de futbol de la mà d’Albert Rudé

L’autor i tècnic Albert Rudé ha presentat enguany un llibre que portava treballant des de fa dos anys “El proceso de construcción de un equipo de futbol, la interrelación entre el modelo de juego y la periodización estructurada”.

“La verdad es una tierra sin caminos”. Amb aquesta frase de Jiddu Krishnamurti comença el llibre El proceso de construcción de un equipo de futbol, d’Albert Rudé. Una sentència que defineix de dalt a baix el propòsit de l’obra, que no tracta de donar-te una veritat sobre el futbol, el model de joc o una metodologia concreta a seguir, sinó que durant la lectura l’autor et guia i t’acompanya a crear la teva proposta de joc per descobrir-te com a entrenador.

Durant un viatge d’11 capítols carregats d’ajudes per anar cultivant la teva pròpia idea i model de joc, trobes també el cúmul de 15 anys d’experiència i formació en el món del futbol del tècnic de Ripoll. Rudé va iniciar-se com a entrenador a la fundació MAP, on anirà a parar el 50% dels beneficis del llibre. Va continuar a diferents clubs de Catalunya, i a més a més, va fer docència a la Universitat de Vic i cofundar l’MBP Academy & School of Coaches.

Durant tot aquest temps va tenir l’oportunitat d’assessorar a jugadors professionals i a més de 12 equips d’arreu del món, fins que, amb la vida totalment encarrilada, va decidir arriscar-se i fer el pas cap al futbol professional a La Liga MX, la lliga mexicana: “Una decisió difícil però alhora encertada, que no hagués pogut complir sense l’ajuda de la meva dona”, comentava Albert Rudé. A Mèxic va exercir com a assistent en el Pachuca i el C.F Monterey, i com a primer entrenador, en el sub-17 del Quarteraro, fins que el 2020 se li va obrir la porta del projecte de David Beckham a l’Inter de Miami. Una vida lligada al món del futbol, plena de coneixements i experiències que  t’acompanyen al llarg de les 336 pàgines d’aquesta obra.

L’autor ajuda el lector a crear el seu propi model de joc

El llibre comença amb un pròleg curt però concís del periodista esportiu Bruno Alemany. En poc més d’una pàgina defineix a la perfecció el que comporta la figura d’entrenador i introdueix els conceptes d’idea de joc, la gestió de la qualitat, les estructures, les organitzacions i els fonaments del joc. Són, els 5 pilars claus del futbol segons Rudé, que els tracta més a fons al llarg de l’obra, tot dedicant-hi un capítol sencer a cadascun. L’autor acompanya els conceptes amb exemples provats i moltes imatges de grans equips d’elit,  com el Manchester City de Guardiola, el Barça de Luis Enrique o el Betis de Quique Setien, entre d’altres. Durant la lectura t’adones de la complexitat que hi ha darrera cada equip. Rudé et demostra com un esport d’11 contra 11 en el qual intenten marcar gol a la porteria contraria és de tot menys simple. A més de conceptes tàctics, l’entrenador ripollès parla sobre la importància de convèncer, dona claus per confeccionar una plantilla, constel·lacions de joc com la que va viure l’autor amb Hirving Lozano i Erik Gutiérrez, i aspectes com fitxar o formar basant-se en  l’Ajax d’Amsterdam, club amb un gran planter. També hi ha anàlisis i cites d’entrenadors, amb moltes referències a Josep Guardiola, Jurgen Klopp i Marcelo Bielsa i els seus equips, com també a entrenadors de bàsquet, com Phil Jackson, o Bill Belichick de la NFL. En aquest llibre pots veure el complex treball de tot un staff tècnic. Rudé et transmet en cada línia que tots els petits detalls són de gran importància i que, al final, allò que veiem a la televisió és el resultat d’aquest llarg procés. Tot això, l’autor ho fa ajudant al lector a crear el seu propi model de joc, des de la seva experiència, transmetent la saviesa de qui ha passat hores i hores analitzant cada minut d’un partit de futbol, parlant amb jugadors per entendre’ls millor i convencent-los de la seva idea.

El llibre ofereix, a més, un afegitó més enllà de la lectura tradicional, i per facilitar el procés de creació del teu propi model de joc, l’autor inclou un codi QR. Així el lector descobrirà una web anomenada El Rincón del Entrenador, amb sessions d’entrenaments, 6 vídeos d’un total de 30 minuts que aporten un contingut extra amb exemples d’equips portats per Rudé i un PowerPoint amb plantilles de creació d’un model de joc per anar completant mentre llegeixes el llibre. El proceso de construcción de un equipo de futbol és quelcom més que un llibre: és una guia o un curs que t’ajuda a descobrir-te com a entrenador.

Autor

(Visited 237 times, 1 visits today)
Etiquetes: , , Last modified: 21 de març de 2023
Close