Una entrevista de Clara Torradas Cura.
El manresà Guillem Vilà i el sabadellenc Marc Valls van començar a gestar el projecte ‘Outer Gin: Beyond Imagination’ fa gairebé quatre anys i l’han materialitazat recentment. Outer Gin és una ginebra amb visió futurista, “la idea és desmarcar-nos de la resta de ginebres, volem allunyar-nos d’allò més clàssic”. El seu objectiu és que el destil·lat es produeixi de principi a fi a l’espai; una realitat que encara no han assolit.
L’envàs està dissenyat per suportar les condicions de l’espai i la fórmula conté plantes que sobreviuen fora la Terra
De moment, i amb aquest propòsit, els seus creadors han dissenyat un envàs capaç de suportar les condicions de l’espai, fet dels materials que s’utilitzen per fabricar coets. A banda, la fórmula de producció de la seva ginebra conté plantes terrestres, que han estat provats a l’Estació Espacial Internacional i que, per tant, sobreviuen a l’espai. És el que ells anomenem “astrobotànica”.
D’aquest tipus d’ingredients actualment utilitzen el ginebró, el coriandre i l’angèlica. Tanmateix, els creadors estan a l’espera de crear fórmules noves amb altres botànics que també puguin cultivar-se a l’espai.
Missió espacial
Outer Gin ha estat un cop a l’espai. Concretament, a nou quilòmetres de la Terra. Una de les seves llaunes es va colar en l’enlairament d’un coet des de Nou Mèxic d’un projecte de l’equip Cosmic Research, impulsat per l’ESEIAAT de Terrassa. A través d’aquest viatge, van verificar que l’envàs pot travessar l’atmosfera sense fer-se malbé i van avaluar les condicions del producte a la tornada.
De moment, ni es produeix ni es consumeix a l’espai, però aquest és l’objectiu dels creadors. “Els astronautes estan molts mesos fora de la Terra i ningú diu que s’hagin d’emborratxar, però sí que voldran tenir moments de pausa”, assumeixen, i aquí és on els agradaria entrar.
“Si ja hi ha una marca de ginebra que pensa en produir-se a l’espai, per què no ens estem plantejant com farem el menjar?”
A més, des del projecte fan una crida a més marques que vulguin apostar per produir productes que també podrien fer-se a l’espai si mai s’hagués d’abandonar el planeta blau: “Si ja hi ha una marca de ginebra que pensa en produir-se a l’espai, per què no ens estem plantejant com farem el menjar?”, reflexionen.
Beguda terrenal
Tot i que el seu objectiu sembla difícil d’assolir, almenys en un futur pròxim, els creadors hi aposten: “nosaltres hi creiem”. De moment, la conceben com una beguda més terrenal, “una de moments càpsula, un parèntesi per seure i parlar amb amics”. I ja l’han començat a comercialitzar.

La ginebra va sortir per primer cop al mercat la primavera del 2024, amb un llançament inicial de 2.500 llaunes de 70cl. A l’octubre, es va treure a la venda una segona producció de 20.000 llaunes més. Mentrestant, els seus creadors treballen per comercialitzar-la en formats de més capacitat: “La idea és poder fer també ampolles d’un litre o d’un litre i mig”.
En uns inicis, Outer Gin es podia tastar a cocteleries de Manresa, Terrassa i voltants, i en pocs mesos, la ginebra es va comercialitzar a altres punts de referència com bars i cocteleries de Barcelona, locals de la Costa Brava i de les Illes Balears o de Madrid. Enguany, el seu negoci s’ha estès fins a Singapur i vol seguir creixent.