Written by 08:00 Destacada, Perspectives

L’aula dels infants rurals

Reportatge fotoperiodístic de Janna Lagonigro Teixió.

A Catalunya, hi ha un centenar de ZERs i unes seixanta d'escoles rurals no associades repartides pel territori entre diferents àrees: Lleida, Maresme, Catalunya Central, Baix Ebre, Girona i Barcelonès. Les sigles "ZER" fan referència a "Zona Escolar Rural", que són agrupacions d'escoles petites on els mestres treballen en un programa d'activitats comú per tots els alumnes. Les escoles que formen cada ZER comparteixen mestres especialitzats en música, educació física i educació especial, que van rotant pels centres, i també disposen dels metres d'infantil i de primària que els corresponen per cada escola. Actualment, la província de Lleida és la que té més centres d'aquesta tipologia.
Un exemple d'aquest tipus d'escoles és la Baumeta, situada a Santa Maria de Besora, on estudien dotze alumnes d'entre 3 i 12 anys que es divideixen en dues aules (infantil i primària). El centre forma part dels ZER Castells, juntament amb l’escola El Rocal (Montesquiu) i l'escola Santa Bàrbara (Vidrà). L'aprenentatge a la Baumeta, com sol passar a les escoles rurals, és individualitzat. Els infants, que a vegades són els únics de la seva edat, participen en diferents activitats conjuntes adaptades al nivell i al temari que correspon a cadascú.
Passant un dia a la Baumeta es percep el respecte i la companyonia que, tot i ser un grup amb edats molt diverses, es transmeten els uns als altres. De fet, potser és precisament per això, per ser tan pocs i d’edats tan dispars, que els més grans ajuden als petits a aprendre i, de passada, aprenen a relacionar-se. A més, estudiar en un ZER els permet adquirir les competències inicials des de la tranquil·litat que ofereixen els espais poc massificats envoltats de natura on fan classe.

Autor

(Visited 18 times, 1 visits today)
Etiquetes: Last modified: 29 de juny de 2023
Close