Written by 07:40 Destacada, Mirades

Pedalant cap al futur amb el Bus Bici

La iniciativa vigatana anima a alumnes, famílies i professors a anar a l’escola amb bicicleta

Una crònica d’Arnau Casas i Arnau Gómez.

Són les vuit i deu del matí a Vic i el Marc, com cada divendres, arriba a la parada de Sant Llàtzer acompanyat de la seva mare. Però no està esperant l’autobús que el porti a l’escola, està esperant als seus companys per anar-hi plegats amb bicicleta. 

A un quart de nou en punt apareix el Jordi, el motor de la línia que arriba fins a l’escola FEDAC Vic, on és professor. Ell no és l’únic responsable del trajecte, sinó que també l’acompanya el Joan Anton, un avi carregat d’energia que cada setmana puja a la bicicleta per pedalar amb els seus néts cap a l’escola.  

El Bus Bici arriba puntual a la plaça situada entre l’Avinguda Francesc Maria Masferrer i el Carrer Bisbe Torras i Bages, molt a prop del Teatre l’Atlàntida. En aquest punt, s’esperen una trentena de nens i nenes preparats amb les seves bicicletes. Alguns se sumen al grup que arriba fins al FEDAC Vic, d’altres formen part de la línia que finalitza el seu trajecte a l’Escola Guillem de Mont-rodon.

Quan el rellotge marca dos quarts de nou en punt, ambdues línies inicien el seu camí parant a la Plaça Divina Pastora, just davant del CAP Osona. Allà s’hi apleguen més d’una cinquantena d’infants, que juguen i derrapen per la plaça mentre esperen el senyal dels motors per sortir cap a l’escola. Cada grup porta un peto d’un color diferent que els permet identificar-se a simple vista. 

Els camins dels alumnes de les dues escoles se separen. Els que es dirigeixen al FEDAC Vic prenen el Carrer de Sant Pau, rumb al centre de la ciutat. Les grans avingudes plenes de trànsit a primera hora del matí queden enrere i donen pas als carrers cèntrics i amb menys trànsit, on els nens i motors se senten més segurs. 

La mateixa sensació de seguretat tenen els de la línia que es dirigeix al Guillem de Mont-rodon, quan travessen verticalment una illa residencial que acaba al Carrer Dr. Fleming. El Josep és el motor d’aquesta línia. A més, s’encarrega de supervisar l’assistència dels alumnes i de vetllar perquè cada divendres hi hagi els voluntaris necessaris. Avui li toca esperar a la més petita del grup que, amb només tres anys, debuta al Bus Bici, o donar un cop de mà als quins han caigut a terra. 

Entre els ciclistes del FEDAC Vic destaca la Maria, la néta del Joan Anton, que és la més petita de tot el grup però que té una habilitat admirable. Tomba la seva bicicleta a banda i banda mentre segueix el ritme dels altres nens i nenes que van davant d’ella. Es nota que hi té la mà trencada, i és que cada cap de setmana recorre 25 kilòmetres amb la seva família. Tenint germans grans amb pocs miraments, una s’ha d’espavilar des de ben petita perquè no la deixin enrere. La Carol, mare i professora del FEDAC Vic, és una de les voluntàries que fa possible el Bus Bici. Comenta que, igual que el Joan Anton, hi ha més avis que acompanyen als seus néts a l’escola mentre els inculquen un estil de mobilitat sostenible. Està orgullosa de què la seva línia tingui tres avis, ja que és la que en té més de tota la ciutat. 

La línia que es dirigeix al Guillem de Mont-rodon enfila el Carrer Dr. Fleming fins a sortir a l’Avinguda de Sant Bernat Calbó, on els ciclistes troben el primer carril bici del seu recorregut. El Josep assenyala que l’espai és “estret i desprotegit”, ja que només una filera de separadors de plàstic allunya el seu carril del dels vehicles. A pocs metres de l’escola, toca baixar de la bici i travessar un pas de vianants caminant. Aquesta és una de les normes poc conegudes de la seguretat viària que han de complir els ciclistes i que, gràcies al Bus Bici, tots els infants aprenen. 

Quan falten deu minuts per les nou del matí, la línia del FEDAC Vic finalitza el seu recorregut. La Carol i el Jordi s’asseguren que tots els nens i nenes entrin per la porta, mentre que el Joan Anton gira cua i marxa pedalant cap a casa. Més just arriba el grup del Guillem de Mont-rodon, però això no és motiu suficient perquè el Josep se salti la tradicional felicitació a tots els ciclistes. Aquesta vegada fa especial èmfasi en els debutants. L’aplaudiment de tots els participants s’enllaça amb la sirena de l’escola, que indica l’inici de les classes i la fi del Bus Bici fins al divendres vinent.

Cada divendres uns 200 nens i nenes participen en el Bus Bici a la ciutat de Vic. La iniciativa va néixer a la capital osonenca a inicis d’aquest curs i està impulsada per les entitats Canvis en Cadena i Osona amb Bici. Els infants, juntament amb familiars i professors, van amb bicicleta fins a l’escola seguint una línia i fent parades com un autobús convencional. A cada línia hi ha un adult, ja sigui professor o familiar, que fa el paper de motor controlant i guiant el grup. L’objectiu principal del Bus Bici és conscienciar a petits i grans de la necessitat del canvi cap a una mobilitat sostenible davant de la crisi climàtica. A més, promou l’exercici físic i l’autonomia dels infants. Arran de l’èxit, el projecte s’ha estès com “una bola de neu” pel territori català, segons Eduard Folch, cofundador de Canvis en Cadena.

“El Bus Bici va començar a l’escola d’El Petit Miquel amb dues línies. A Osona li vam començar dient així i ja se li ha quedat el nom, tot i que la forma correcta és bicibús. El tema va generar expectació i 8 escoles s’hi van sumar. Actualment, hi ha 18 línies en 12 escoles de 5 municipis, repartides entre Osona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona”, apunta Folch.

Ara, l’objectiu del projecte és aconseguir que el Bus Bici no existeixi com a tal, i que les famílies pedalin fins a les seves escoles de manera autònoma. Però per aconseguir-ho, fa falta molta millora en les infraestructures dels carrers de pobles i ciutats per tal de garantir la seguretat dels ciclistes. “Les autoritats s’han de posar les piles i facilitar la mobilitat sostenible, com també han fet altres països”, reclama Folch, convençut que els canvis en cadena arribaran gràcies a iniciatives com aquesta.

Autor

(Visited 146 times, 1 visits today)
Last modified: 14 de juny de 2021
Close